Traject
1Stap 1. Oriëntatie en aanmelden
Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst
Ons advies is altijd dat de patiënt eerst een gratis online informatieavond bijwoont over de behandeling van ernstig overgewicht.
Aanmelden en criteria
Voldoet jouw patiënt naar jouw oordeel aan de criteria? Dan kan je doorverwijzen naar Vitalys. Wij nemen dan contact op met de patiënt voor het verdere traject.
2Stap 2. De screening
Allereerst beoordelen we de verwijzing en de vragenlijsten die de patiënt heeft ingevuld. Geven we op basis hiervan een positief eerste advies voor een maagverkleining, dan krijgt de patiënt een uitnodiging voor de screening. Het gaat om 3 individuele gesprekken met een verpleegkundig specialist/arts, een diëtist en een psycholoog. Als voorbereiding vult de patiënt digitaal vragenlijsten in waarmee onze behandelaars zich goed voorbereiden op de gesprekken.
Uiteindelijk besluiten de verpleegkundig specialist/arts, de diëtist en de psycholoog samen of de patiënt definitief in aanmerking komt voor het maagverkleinende traject. Is dit een positief advies? Dan starten we het behandeltraject.
3Stap 3. Voor de operatie
Het voortraject
De patiënt krijgt een uitgebreid voortraject, met meerdere groepsbijeenkomsten van circa 1,5 uur die worden begeleid door een diëtist, een psycholoog of beiden. Zij helpen de patiënt met het aanleren van een gezonde leefstijl die zo belangrijk is na de operatie. Is een patiënt niet in staat het groepstraject te volgen, dan bekijken we of degene in aanmerking komt voor een individueel traject.
4Stap 4. Rondom de operatie
Na het voortraject is de patiënt klaar voor de operatie. De ingreep wordt uitgevoerd door een chirurg van Vitalys, in topklinisch ziekenhuis Rijnstate Arnhem of in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.
Preoperatieve screening
De chirurg en verpleegkundige bespreken met de patiënt welk type ingreep het meest geschikt is. Tijdens een preoperatieve screening (POS) bespreekt de anesthesist de lichamelijke conditie. De patiënt krijgt een lichamelijk onderzoek en we nemen de actuele medicatie door.
Opname in het ziekenhuis
De patiënt verblijft op een speciale verpleegafdeling voor mensen die een maagverkleinende operatie ondergaan. Denk aan aangepast meubilair, monitoren en een speciale douchegelegenheid. Onze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in maagverkleining.
Controle na de operatie
Drie weken na de operatie nemen we contact op met de patiënt om te bespreken of het herstel volgens verwachting verloopt. Bij klachten kan de patiënt zelf eerder een afspraak maken. Óf de verpleegkundige maakt die afspraak op basis van wat de patiënt vertelt.
5Stap 5. Na de operatie
Na de operatie gaat het traject verder, zodat de patiënt gewicht verliest en daarna op gewicht blijft. Daarom volgt de patiënt tot 1 jaar na de operatie een intensief natraject. Tot 5 jaar na de operatie is er jaarlijks een medische controle op de polikliniek.
Intensief natraject
Het intensieve deel van het natraject bestaat uit 6 groepsbijeenkomsten van elk 45 minuten tot 90 minuten. Tijdens deze bijeenkomsten ziet de patiënt alle zorgverleners en medepatiënten uit het voortraject terug. Samen helpen ze de patiënt met het aanleren en vasthouden van een gezonde leefstijl. Tijdens het intensieve natraject is er bij 6 maanden na de operatie een medische controle.
Vervolg van het natraject
Na het intensieve natraject zien we de patiënt terug voor medische controles op de polikliniek. Na 1 jaar, 18 maanden, 2 jaar én na 3, 4 ,5 jaar post-OK.
Rol van de huisarts in het behandeltraject
Bij een bariatrische ingreep gaat jouw patiënt tot 5 jaar na de operatie volledig in behandeling bij Vitalys voor alle aan bariatrie gerelateerde zorg. Daarna gaat de patiënt bij ons uit de behandeling en terug naar de huisarts. Bij insuline-afhankelijke diabeten is er een intensieve aanpassing van het insulineschema nodig. Voor dit deel nemen de internisten van het Rijnstate de zorg tijdelijk over, zodat dit optimaal wordt ingeregeld.
Wel vragen wij je om als huisarts betrokken te zijn bij het traject. Het gaat dan bijvoorbeeld om:
- Indien nodig vitamine B12-injecties geven
- Bij urgentie extra bloedcontroles uitvoeren
De deficiënties van de bloedwaarden die naar boven komen bij onze medische controles worden gesuppleerd door een verpleegkundig specialist van Vitalys. Als huisarts blijf je verantwoordelijk voor de aanpassingen in de medicatie van de patiënt, bijvoorbeeld antihypertensiva, antidiabetica, antidepressiva en schildkliermedicatie. Heb je vragen? Dan kun je altijd contact opnemen. Een patiënt die klachten heeft na een bariatrische operatie, kun je doorverwijzen naar Vitalys.