Gastric bypass
De gastric bypass is de best bewezen en meest succesvolle procedure. Met een kijkoperatie wordt de maag kleiner gemaakt en de darm deels omgeleid. De maag krijgt ongeveer de grootte van een hele kiwi. De ingreep heeft een restrictief (minder voedselinname) en een malabsorptief effect (minder voedingsopname). De bypass zorgt voor essentiële veranderingen in de bloedspiegels van bepaalde darmhormonen. Dit heeft een gunstig effect op bijvoorbeeld het honger- en verzadigingsgevoel en een direct postoperatief effect op de insulineresistentie. De patiënt verliest gemiddeld 30% van het totale gewicht.
Gastric sleeve
Single Anastomosis Duodenal-Ileal bypass (SADI)
De Single Anastomosis Duodenal-Ileal bypass is een darmomleiding bij mensen die een gastric sleeve (maagverkleining) hebben gehad. Dit vanwege onvoldoende gewichtsverlies of gewichtstoename. Een SADI kan ook een geplande 2e-staps operatie zijn als een patiënt een heel hoog BMI had (> 60). Dan is het veilig eerst de sleeve te doen. Als tweede operatie doen we dan een SADI, waarbij de patiënt verder afvalt.
Revisiechirurgie (redo)
Maagbanden plaatsen we niet meer
Mini gastric bypass
De mini gastric bypass lijkt op de standaard gastric bypass, maar heeft een andere verbinding tussen de maag en de darm. Bij deze operatie wordt er eerst een lange, smalle maag gemaakt. Deze wordt daarna direct verbonden met de dunne darm. Een deel van de dunne darm wordt overgeslagen, waardoor het voedsel meteen in de dunne darm komt. Net als bij de standaard gastric bypass blijven de uitgeschakelde restmaag en het omgeleide deel van de dunne darm in het lichaam. Ze worden niet verwijderd. Hierdoor kunnen gal- en alvleeskliersappen nog steeds bij het voedsel komen om het te verteren.
Eén van de voordelen van deze ingreep vergeleken met de standaard gastric bypass is dat de ingreep korter duurt. Een belangrijk nadeel is dat gal kan terugstromen naar de maag of slokdarm. Dit gebeurt maar bij weinig mensen (minder dan 2%) en kan meestal goed behandeld worden met medicijnen. Soms is toch een nieuwe operatie nodig.
De mini gastric bypass is niet geschikt voor patiënten met maagzuurklachten, omdat deze juist kunnen toenemen na de operatie. Het effect van de mini gastric bypass op het gewicht is (voor zover dat bekend is in Nederlandse ziekenhuizen) vergelijkbaar met dat van de standaard gastric bypass. Op dit moment wordt de mini gastric bypass niet standaard bij Vitalys uitgevoerd. In sommige gevallen doen we deze operatie wel als onderdeel van een wetenschappelijke studie.