Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Soorten bariatrische operaties

Onze eigen chirurgen voeren diverse soorten bariatrische operaties uit, in topklinisch ziekenhuis Rijnstate en in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. De gastric bypass is verreweg de meest uitgevoerde operatie, gevolgd door een gastric sleeve. Ook zijn we gespecialiseerd in SADI’s en revisiechirurgie.

Gastric bypass

De gastric bypass is de best bewezen en meest succesvolle procedure. Met een kijkoperatie wordt de maag kleiner gemaakt en de darm deels omgeleid. De maag krijgt ongeveer de grootte van een hele kiwi. De ingreep heeft een restrictief (minder voedselinname) en een malabsorptief effect (minder voedingsopname). De bypass zorgt voor essentiële veranderingen in de bloedspiegels van bepaalde darmhormonen. Dit heeft een gunstig effect op bijvoorbeeld het honger- en verzadigingsgevoel en een direct postoperatief effect op de insulineresistentie. De patiënt verliest gemiddeld 30% van het totale gewicht.

Gastric sleeve

Bij een gastric sleeve verwijderen we een groot deel van de maag, zodat een smallere, buisvormige maag overblijft van ongeveer de maat van een banaan. De gastric sleeve geeft volumereductie én vermindert de opname van voedingsstoffen. Het gewichtsverlies is met gemiddeld 28% iets lager dan na een bypass. Ook zien we dat er wat meer mensen zijn die na verloop van tijd weer wat zwaarder worden vergeleken met een gastric bypass. Toch kan een gastric sleeve de beste keuze zijn voor een patiënt. Ook kan de patiënt deze ingreep zélf liever hebben. Dit bespreken we uiteraard met elkaar.

Single Anastomosis Duodenal-Ileal bypass (SADI)

De Single Anastomosis Duodenal-Ileal bypass is een darmomleiding bij mensen die een gastric sleeve (maagverkleining) hebben gehad. Dit vanwege onvoldoende gewichtsverlies of gewichtstoename. Een SADI kan ook een geplande 2e-staps operatie zijn als een patiënt een heel hoog BMI had (> 60). Dan is het veilig eerst de sleeve te doen. Als tweede operatie doen we dan een SADI, waarbij de patiënt verder afvalt.

Revisiechirurgie (redo)

Soms heeft een maagverkleining niet het gewenste effect. Een patiënt valt te weinig af, wordt weer veel zwaarder of er ontstaan blijvende klachten, zoals maagzuurklachten of regelmatig overgeven. De aanvankelijke bariatrische ingreep kunnen we omzetten naar een ander type bariatrische ingreep óf we passen de bestaande ingreep aan, zoals een distalisatie van een gastric bypass. Na analyse is er vaak nog een goede oplossing te bedenken. Dit bespreken we met de patiënt.

Maagbanden plaatsen we niet meer

Tot en met 2010 werden nog veel maagbanden geplaatst. Maar inmiddels weten we dat meer dan 50% van de maagbanden niet goed werkt. Klachten zijn vaak braken of niet goed afvallen. Daarom worden in Nederland – en bij Vitalys – geen nieuwe maagbanden meer geplaatst. Heeft jouw patiënt klachten van zijn oude maagband? Dan kunnen we die verwijderen. Tijdens deze operatie kunnen we ook een gastric bypass aanleggen. Dit geeft de beste kans op een gezond gewicht.

Geen voorstander van de minibypass

De gastric minibypass is een nieuwe variant op de gastric bypass. We zijn hier geen voorstander van, net als de meeste ziekenhuizen in Nederland. Bij een minibypass wordt de darm net wat anders aangesloten. De operatie duurt korter, maar een nadeel is dat er gal kan terugstromen in de maag. Heel vervelend, ook omdat dit op latere leeftijd maagkanker kan veroorzaken. Had de patiënt voor de operatie al maagzuurklachten, dan is vaak een tweede operatie nodig waarbij we alsnog een gewone gastric bypass maken. Er zijn ook nog geen resultaten bekend op de lange termijn, na 10 jaar. Toen de minibypass er net was, leek het dat de patiënt misschien beter zou afvallen. We weten nu dat dit niet zo is.