Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Gastric bypass

Bij een gastric bypass maken we de darm kleiner met een kijkoperatie. De darm wordt deels omgeleid. De maag krijgt ongeveer de maat van een hele kiwi. De ingreep heeft een restrictief (minder voedselinname) én een malabsorptief effect (minder voedselopname). De bypass zorgt voor essentiële veranderingen in de bloedspiegels van bepaalde darmhormonen. Dit heeft een gunstig effect op het honger- en verzadigingsgevoel en een direct postoperatief effect op de insulineresistentie. De patiënt verliest gemiddeld 30% van het totale gewicht.

Een bewezen en succesvolle procedure

De gastric bypass zou wereldwijd de standaard in bariatrie moeten zijn. De operatie wordt al sinds 1967 uitgevoerd en is de best bewezen en meest succesvolle procedure. Bij een bypass wordt de maag kleiner en de darm omgeleid. De bypass is technisch moeilijker dan de sleeve. Daarom is de sleeve in veel landen het meest populair. In Nederland is de bypass al heel lang de eerste keuze, zeker ook bij Vitalys. Er kunnen redenen zijn waarom een gastric bypass niet haalbaar is of waarom een andere procedure beter is.

Voor wie?

De gastric bypass is geschikt voor de meeste mensen met ernstig overgewicht. Er zijn internationale criteria vastgesteld wanneer geopereerd mag worden, de IFSO-criteria:

  • BMI > 30 met moeilijk instelbare suiker
  • BMI > 35 met een aan overgewicht gerelateerde ziekte, zoals artrose, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, slaapapneu of vruchtbaarheid
  • BMI > 40

De operatie

De chirurg creëert een (maag)pouch van 30 tot 50 cc van de proximale maag en verbindt die met de dunne darm met een Roux- en Y-reconstructie. De chirurg meet een biliopancreatische lis af van 150 cm en een voedingslis van 100 cm. Op deze manier passeert voedsel niet langer het distale deel van de maag. Ook het duodenum en het eerste deel van de dunne darm worden overgeslagen. Daardoor begint de voedselvertering pas 250 cm verder in de dunne darm. Aangezien de totale dunne darmlengte gemiddeld 6 meter is, wordt een flink stuk overgeslagen.

Combinatie met intensief voor- en natraject

Een maagverkleinende operatie bij Vitalys is altijd in combinatie met een intensief voor- en natraject. Dit traject duurt tot 5 jaar na de operatie. Het gaat om een bewezen behandelmethode om het eet-, beweeg- en leefgedrag op de lange termijn effectief te veranderen. Het is een essentieel onderdeel voor een succesvolle en duurzame uitkomst. Sommige klinieken bieden aan om zonder dit traject een operatie te verrichten. Dit klinkt aantrekkelijk, want het gaat sneller, maar ervaring leert dat dit veel vaker teleurstelling op de lange termijn geeft.

Kortom: adviseer jouw patiënt vooral om een heel traject te doorlopen, voor de beste kans op een blijvend resultaat.

Verwijzing naar Vitalys

Voldoet jouw patiënt volgens jou aan de criteria van een bariatrische operatie? Dan kun je je patiënt via ZorgDomein aanmelden bij Vitalys.