Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Klachten na bariatrische chirurgie

Na de operatie kan het lichaam nog een tijdlang reageren op het effect van de maagverkleining. Dat hoeft niet erg te zijn. Maar heeft de patiënt klachten na een bariatrische ingreep? Wees daar dan alert op.

Download hier de poster ‘Spoedeisende zorg voor de bariatrische patiënt’.

Klachten na bariatrische chirurgie

Vroegtijdige complicaties (< 30 dagen na OK)Late complicaties (> 30 dagen na OK)
Naadlekkage 0,5%Inwendige herniatie/verklevingen 2,3%
Bloeding 2,3%Maagzweer 2,7%
Trombose / embolie 0,1%Galstenen 7,8%
Longontsteking 1,4%Darmafsluiting 0,9%
Overlijden 0,2%Littekenbreuk 2,3%

Symptomen bij late complicaties

Buikpijnklachten na bariatrische chirurgie komen af en toe voor. Wanneer een patiënt zich hiermee bij je meldt, dan kun je denken aan de volgende meest voorkomende late complicaties na een bariatrische ingreep:

Cholecystolithiasis8%
Inwendige herniatie2-3%
Maagzweer3%
Stenose1%
Littekenbreuk2%
Darmafsluiting< 1%

Voor het diagnosticeren van één van bovenstaande aandoeningen moet je afgaan op de klachtenpresentatie van de patiënt.

Galsteenlijden (cholecystolithiasis

Patiënten vallen na bariatrische chirurgie snel af. Hierdoor bestaat er een verhoogd risico op het ontwikkelen van galstenen. In principe wordt de galblaas niet preventief verwijderd bij een gastric bypass en gastric sleeve-operatie. De klachten die passen bij symptomatisch galsteenlijden herken je vanuit de dagelijkse praktijk:

  • Pijn rechts boven in de buik, bandvormige uitstraling
  • Koliekaanvallen en bewegingsdrang
  • Goede reactie op pijnstilling

Heeft de patiënt daarbij ook koorts, dan kan ook worden gedacht aan een cholecystitis.

Inwendige herniatie

Een inwendige herniatie is een lastig probleem dat kan voorkomen bij alle bariatrische procedures waarbij ook een darmomleiding (bypass) is aangelegd. Dit geldt dus niet voor de gastric sleeve. Door het aanleggen van de darmomleiding ontstaan nieuwe anatomische ruimtes waar delen van de dunne darm kunnen doorheen kunnen schuiven. Als hierbij een beknelling ontstaat, is er sprake van een inwendige herniatie. Dit geeft vaak de volgende klachten:

  • Krampende buikpijnklachten
  • Meestal in de linker buikhelft
  • Vaak optredend na een maaltijd (10-20 minuten)

Als de klachten niet afzakken, maar progressief zijn, kan strangulatie optreden. Patiënten moeten bij twijfel met spoed worden verwezen naar de spoedeisende hulp van Rijnstate.

Maagzweer

Door de operatie van de maag is het maagslijmvlies extra gevoelig. Bovendien is er meer kans op het ontwikkelen van een maagzweer. De eerste 7 maanden na een maagverkleinende operatie krijgen patiënten een maagbeschermer voorgeschreven, namelijk Omeprazol (1 x per dag 20mg). Bij roken is de kans op een maagzweer zeer sterk verhoogd.

Klachten die passen bij een maagzweer herken je vanuit de dagelijkse praktijk:

  • Stekende of knagende pijn in epigastrio (vaak gerelateerd aan eten)
  • Zuurbranden
  • Passageklachten bij eten

Stenose

Een stenose kan zowel direct postoperatief optreden, als zich in een later stadium na de ingreep openbaren. Een vroege stenose is meestal gebaseerd op oedeemvorming in het operatiegebied en verdwijnt meestal enkele dagen na de operatie. Een late stenose kan berusten op een ulcus waardoor er door littekenvorming strictuur kan ontstaan.

Vragen? Neem contact op!

Heb je twijfels? Meldt een bariatrisch patiënt zich met bovenstaande klachten bij jouw praktijk? Je kunt 24/7 contact opnemen met Vitalys of de SEH van Rijnstate:

Vitalys (op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur)

Telefoon: 088-005 59 70

Spoedeisende Hulp van Rijnstate (buiten kantooruren en bij spoed)

Telefoon: 088-005 66 80