Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

De patiënt terug in de huisartsenpraktijk

Een bariatrische operatie heeft veel impact op het lichaam van de patiënt. Er is een aangepast spijsverteringsstelsel gecreëerd en er zijn veel veranderingen in stofwisseling en hormoonhuishouding. Sommige patiëntencategorieën hebben hierdoor wat extra aandacht nodig in de huisartsenpraktijk. Het gaat om:
Een vrouw zit op een wachtkamerstoel bij Vitalys.

Patiënten met diabetes

Iemand met diabetes krijgt van ons preoperatief advies over de medicatie. Patiënten die tabletten slikken, gaan na de operatie direct terug naar de huisartsenpraktijk voor de begeleiding bij diabetes. Insulineafhankelijke patiënten (eventueel in combinatie met GLP1 analoog of orale medicatie) krijgen eerst begeleiding van Vitalys, tot 2 maanden na de ingreep. Daarna komen ook zij terug in de praktijk voor verdere medicatieafbouw. We nemen deze patiënten tijdelijk over, met het oog op de grote en directe aanpassingen van de insulinebehoefte na de operatie. Je krijgt altijd een brief van ons over het verloop van de diabetes en de medicatie die de patiënt op het moment gebruikt.

Transmurale werkafspraken bij diabetes

Patiënten met hypertensie

Rond de operatie passen we medicatie meestal niet aan. Alleen diuretica worden gestaakt om postoperatieve dehydratie bij tijdelijke krappe vochtintake te voorkomen. Na de operatie dragen we de bloeddrukcontrole direct weer aan je over. Wij vragen je de bloeddruk wekelijks te meten en de medicatie aan te passen indien nodig. Dit is circa 3 tot 4 weken noodzakelijk, daarna volgens richtlijn.

Patiënten met al bestaande nierfunctiestoornissen

Postoperatief is er door tijdelijke verminderde intake een verhoogde kans op dehydratie, en daardoor een verslechtering van de nierfunctie. Gaat het om bekende ernstige nierfunctiestoornissen en is de patiënt al bekend bij de nefroloog? Dan vervolgt de nefroloog de controle. Is de patiënt niet bekend bij de nefroloog? Dan adviseren we je de nierfunctie wekelijks te controleren. Is de waarde stabiel? Herhaal de controle dan elke 3 maanden.

Waar je op moet letten bij de patiënt:

  • Heeft de patiënt last van braken en duizeligheid? Controleer dan de nierfunctie.
  • Het standaard advies na bariatrie is een vochtintake, liefst water, van ruim 1,5 tot 2,5 liter per dag.
  • Schrijf geen NSAID’s voor.
  • Pas extra op bij metformine gebruik. In combinatie met nietfunctie stoornissen kan een lactaat acidose ontstaan.

Zwangerschap en bariatrie

We raden het vrouwen af om in het eerste jaar na de bariatrische ingreep zwanger te willen worden. De patiënt valt nog veel af en dat kost veel energie. Hierdoor bestaat de kans dat de baby niet gezond groeit. Na het eerste jaar is zwanger worden is wel goed mogelijk.

Lees meer over bariatrie en zwangerschap